Αναζητήστε γρήγορα εδώ!

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Οι παράλυτοι θα μπορούν να παίζουν μουσική μόνο… με το μυαλό τους


Ένας παράλυτος άνθρωπος σίγουρα χάνει πολλά πράγματα από την ζωή του που θα ήθελε να κάνει… αλλά δεν μπορεί. Ευτυχώς η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ που οι παράλυτοι μπορούν να παίζουν μουσική μόνο… με το μυαλό τους.

Και αυτό γίνεται με ένα νέο σύστημα -μια καινοτομική συσκευή (διεπαφή) που συνδέει τον εγκέφαλο με ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή- επιτρέπει σε παράλυτους ασθενείς να παίζουν μουσική μόνο με τη δύναμη του νου τους.

Το καινοτομικό σύστημα επιτρέπει σε σοβαρά παράλυτους (π.χ. μετά από εγκεφαλικό ή τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη), που μπορούν να κινήσουν μόνο τα μάτια τους και ελαφρά το κεφάλι τους, να «δημιουργήσουν» μουσική μόνο με τη σκέψη τους.

Η συσκευή «πιάνει» τους ανεπαίσθητους ηλεκτρικούς παλμούς των νευρώνων (εγκεφαλικών κυττάρων) και τους μετατρέπει σε μελωδίες σε ένα κομπιούτερ.

Οι χρήστες μαθαίνουν να «πατούν» κουμπιά που αναβοσβήνουν στην οθόνη, απλώς με το να στρέφουν σε αυτά την προσοχή τους. Ένα πλήκτρο μπορεί να αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη μελωδία και ένα άλλο σε μια διαφορετική. Ο χρήστης επίσης μαθαίνει να αυξομειώνει την (νοητική) ένταση με την οποία «πατά» τα διάφορα πλήκτρα, ώσπου τελικά -με λίγη εξάσκηση- δημιουργεί δικές του μελωδίες, σαν να πατά πλήκτρα σε ένα πιάνο.

www.lay-out.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου