Αναζητήστε γρήγορα εδώ!

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Λονδίνο: «Ηττήθηκε η αεροπορία του Καντάφι»


Η αεροπορία του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι «δεν υπάρχει πλέον ως πολεμική δύναμη». Στην δήλωση αυτή προχώρησε ο διοικητής των βρετανικών αεροπορικών επιχειρήσεων Γκρεγκ Μπάγκουελ, μιλώντας από αεροπορική βάση στη νότια Ιταλία. Όπως είπε ο ίδιος, από εδώ και στο εξής οι συμμαχικές δυνάμεις θα μπορούν πλέον να πετούν «σχεδόν ανενόχλητες» πάνω από τη Λιβύη.


Νωρίτερα, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι συμμαχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές κοντά στην πόλη Μισράτα, η οποία βρίσκεται στα χέρια των αντικαθεστωτικών αλλά πολιορκείται από τις δυνάμεις του Καντάφι. Αν και τα κυβερνητικά στρατεύματα υποχώρησαν αρχικά, κάτοικοι ανέφεραν ότι ελεύθεροι σκοπευτές του Καντάφι συνέχισαν να σημαδεύουν από τις στέγες κτηρίων.

Αυτές οι κινήσεις δείχνουν ότι ενδεχομένως να μην είναι αρκετή για την εκπόρθηση του Καντάφι η επίθεση μόνο από αέρος. Ωστόσο, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε όλους τους τόνους εξακολουθεί να αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χερσαίας εισβολής για την απομάκρυνση του λίβυου ηγέτη από την εξουσία (καθώς προφανώς έχουν γίνει μάθημα στους αμερικανούς οι περιπέτειες σε Ιράκ και Αφγανιστάν).

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες κάνουν λόγο για επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι εναντίον των πόλεων Ζιντάν και Αζνταμπίγια, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία. Ωστόσο ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι, που πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης την πρώτη του δημόσια εμφάνιση από την έναρξη των βομβαρδισμών, υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να μάχεται τονίζοντας ότι θα βγει νικητής από τον πόλεμο κατά των ανταρτών και των διεθνών δυνάμεων.

Στο παιχνίδι μπαίνει πλέον και το ΝΑΤΟ, με τα πλοία χωρών-μελών να έχουν αρχίσει περιπολίες στα ανοιχτά της Λιβύης προκειμένου να εφαρμοστεί το εμπάργκο όπλων. Σε εξέλιξη βρίσκεται πάντως η συζήτηση για το ποια θα είναι η χώρα που θα ηγηθεί της επιχείρησης για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, με τους γάλλους να επιθυμούν διακαώς κάτι τέτοιο αλλά να μην επιτυγχάνουν την  συναίνεση των λοιπών συμμάχων.


LAYOUT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου