Αναζητήστε γρήγορα εδώ!

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Aπογειώθηκαν απο την Ελλάδα πολεμικά αεροσκάφη για Λιβύη!

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή της επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας» από τις δυτικές δυνάμεις εναντίον των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι, με τέσσερα βελγικά αεροσκάφη να απογειώνονται αργά το απόγευμα από την βάση του Αράξου και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, από το οποίο θα εξαπολύονται οι γαλλικές επιθέσεις προς την Λιβύη, να λαμβάνει τελικά άδεια από τις ελληνικές αρχές για να πλεύσει σε ελληνικά χωρικά ύδατα, νοτίως της Κρήτης.

Την ίδια ώρα, πάντως, σε θρίλερ εξελίσσεται η συνέχεια της επιχείρησης, η εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε αυτήν αλλά και ποιος θα έχει το πάνω χέρι. Μετά την έντονη καταδίκη της επίθεσης από τη Μόσχα, αναμένεται νέα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάτι που έχει ζητήσει και η Λιβύη. Στο ΝΑΤΟ ακόμα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την εμπλοκή, κυρίως λόγω του βέτο που προβάλει η Τουρκία αλλά και των ενστάσεων της Γερμανίας.




Την ίδια ώρα Γαλλία και Βρετανία ερίζουν για το ποια από τις δύο χώρες θα έχει την ηγεσία της επιχείρησης, ενώ οι αμερικανοί, που άφησαν να διαφανεί ότι ενεπλάκησαν με τους πυραύλους τους επειδή δεν στέφθηκαν από επιτυχία οι πρώτοι γαλλοβετανικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί, τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι δεν έχουν στείλει κανέναν στρατιώτη στην Λιβύη, δεν θα συνεχίσουν με πυραυλικές επιθέσεις και επιθυμούν βρετανική διοίκηση στην όλη επιχείρηση.

Η Ουάσιγκτον αλλά και το Παρίσι με το Λονδίνο κατέληξαν τελικά ότι δεν αποτελεί στόχο των επιθέσεών τους ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι, παρόλο που το βράδυ της Κυριακής επλήγη το παλάτι του στην Τρίπολη και μια οβίδα έπεσε μόλις 50 μέτρα μακριά από την περίφημη σκηνή, στην οποία δέχονταν τις καλές μέρες τους ξένους ηγέτες. Την ίδια ώρα, ανεπιβεβαίωτη παραμένει και η πληροφορία που μετέδωσαν αραβικά ΜΜΕ ότι  κατέληξε στα τραύματά του σε νοσοκομείο της Τρίπολης ο Χάμις Καντάφι, ένας από τους γιους του λίβυου ηγέτη, ο οποίος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τραυματίστηκε κατά την σαββατιάτικη επίθεση των δυτικών δυνάμεων.

Αίσθηση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι στην «συμμαχία» τελικά μετέχει για την ώρα μόνο το Κατάρ από άραβικής πλευράς, αν και επιθυμία της Δύσης ήταν να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή. Ωστόσο την Δευτέρα, μετά από έντονο παρασκήνιο, ο Αραβικός Σύνδεσμος δήλωσε ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει τις αεροπορικές επιδρομές στην Λιβύη, αν και είχε διαφανεί μια αλλαγή στάσης νωρίτερα.

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό πολεμικό μέτωπο, αν και επισήμως ο Καντάφι έχει κηρύξει μονομερή εκεχειρία, συνεχίζονται οι μάχες των δυνάμεών του με αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι μετά τους πανηγυρισμούς των πρώτων ημερών της διεθνούς επέμβασης, δήλωσαν την Δευτέρα απογοητευμένοι από τις δηλώσεις της Δύσης ότι δεν αποτελεί στρατιωτικό στόχο των επιθέσεών τους ο ίδιος ο Καντάφι.




                                                                                                                                      lay-out.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου